Новини


Підсумки конкурсів всеукраїнського фестивалю інновацій

23.05.2019

Оголошено переможців Всеукраїнського фестивалю інновацій: у 3-х конкурсах визначено по 3 призових місця. Серед лідерів – компанії, що пропонують дешевші рішення для цифровізації освіти, нові підходи до лікування та діагностики хвороб, передові рішення для військової сфери та екології. Відповідні результати конкурсу були опубліковані на сайті МОН сьогодні, 17 травня 2019 року.

«Треба розуміти, що перед нами стоїть один дуже великий виклик. Інколи між тим, який потенціал ти маєш,  і до того, щоб втілити його у життя, лежить прірва. Щоб цю  прірву подолати, потрібно мати партнерів. Тут, на цьому фестивалі, зібралася дуже хороша компанія з інноваторів, бізнесу та представників влади. Тому учасники мають не тільки конкурувати один з одним, а й знайти це партнерство, яке допоможе потім реалізуватися. Основна мета фестивалю – об’єднати всіх учасників навколо спільного успіху», – зазначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Усі переможці, а також деякі учасники, що не дістали призових місць, отримали призи від партнерів фестивалю, а також їхню підтримку.

У конкурсі технологічних  стартап-проектів першість здобула компанія CamTouch. Вона запропонувала портативний пристрій, що дозволяє будь-яку поверхню перетворити на інтерактивну дошку. Особливість пристрою в тому, що він значно дешевший за інші аналоги таких систем та підходить для використання у школах та інших закладах освіти. Цей проект був представлений НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» та отримав сертифікат на 100 тис грн від компанії Київстар для подальшої розробки ідеї.

Друге місце в цьому конкурсі посіла розробка MedLed, яка допомагає немовлятам комфортніше і ефективніше подолати жовтяницю, що проявляється на другий-третій день після народження. Цей проект  Чорноморського національного університету імені Петра Могили отримав сертифікат на 100 безкоштовних годин роботи в Інноваційному просторі Hub 4.0.

На третій сходинці опинився проект Національного авіаційного університету зі створення акустичної системи спостереження. Використовуючи її, військові зможуть навіть в умовах поганої видимості або відсутності візуального контакту визначати вид об’єкта та ступінь його загрози. Колектив розробників отримав сертифікат на безкоштовну участь в Міжнародному форумі Innovation market.

У межах цього ж конкурсу призи мають ще три розробки. Так, проект TEMP (твій електронний медичний браслет) також одержав можливість безкоштовної участі в Міжнародному форумі Іnnovation market. Колективам, що створили сонячний опріснювач води із пневматичним сферичним рефлектором та капілярний насос, вручили сертифікат від YЕР (мережі академічних бізнес-інкубаторів) на участь у трьохмісячній інкубаційній програмі.

Серед переможців конкурсу інноваційних проектів – два призери з медичними розробками і один з проектом у сфері енергетики.

Перше місце присуджено колективу Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН. Науковці розробили технологію ідентифікації лейкемічних стовбурових клітин (ЛСК) для таргетної терапії онкогематологічних хворих. Ця розробка направлена на ефективну діагностику та лікування хворих на рак.

Другим став проект Smart4BioEnergy з інноваційною розробкою очищення муніципальних стічних вод, що передбачає автоматизацію процесів та утилізацію енергетичного потенціалу стічних вод. Роботу презентувала команда з Національного університету водного господарства та природокористування.

Третю сходинку віддали групі з Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, що розробила апарат екстртакорпоральної гіпертермії крові та технологію застосування його при запальних та гнійних процесах органів грудної клітки. У межах розробки цього апарату було отримано 5 патентів та проведено успішні клінічні дослідження.

Усім 3 проектам-переможцям вручили сертифікати від UNIDO. Вони дають можливість колективам взяти участь в програмі бізнес-академії Проекту «Глобальна інноваційна програма чистих технологій для малих та середніх підприємств в Україні» та отримати підтримку для презентації стартапів інвесторам.

Під час фестивалю визначили також переможців Конкурсу стартап-проектів ІТ-Eureka.

Першість за розробку платформи для багатомовних інтерактивних аудіокниг отримав проект Lingard з Бізнес-інноваційного центру «ТЕХ СТАРТАП СКУЛ» Національного університету «Львівська політехніка». Його нагородили грошовим сертифікатом на 55 тис грн від Sigma Software University на розвиток проекту.

New Vision – мобільний додаток-асистент і тренажер для тренування зору – посів другу сходинку. Його розробила команда Київського національного економічного університету, яка отримала грошовий сертифікат на 1 тис євро від Polish-Ukrainian Startup Bridge.

Третє місце виборола команда Чорноморського національного університету імені Петра Могили за проект Home Mappy. Його основна мета – допомогти людям зі слабким зором або обмеженими можливостями легко знаходити предмети у своєму домі. Розробка розпізнає об'єкт і за допомогою голосового супроводження може довести людину до необхідного місця. Розробників відзначили сертифікатом на поїздку на конференцію в Польщу від Polish-Ukrainian Startup Bridge.

Нагадуємо, що в межах програми ЄС Горизонт 2020 українські проекти отримали найбільше великих грантів для малого та середнього бізнесу для реалізації бізнес-стартапів серед країн східного партнерства.

Довідково: Всеукраїнський фестиваль інновацій відбувається вже четвертий рік поспіль і цьогоріч зібрав рекордну кількість заявок – 250. Загалом заявки на фестиваль подали 75 закладів освіти, зокрема, 61 виш, 30 наукових установ та 12 підприємств. Серед ЗВО найбільшу кількість заявок подали Вінницький національний аграрний університет та Луцький національний технічний університет. Половина всіх заявок – це технічні та технологічні розробки. 

Більше фото тут, в галереї

Опубліковано 17 травня 2019 року - https://mon.gov.ua/ua/news/interaktivna-doshka-bud-de-novi-metodi-diagnostiki-j-likuvannya-raku-ta-bagatomovni-audioknigi-pidbito-pidsumki-konkursiv-vseukrayinskogo-festivalyu-innovacij?fbclid=IwAR1FHb0nHT4cNPAmDwo8YXJJPTRttqBa0kTTfOK5u7CODChXGlU7HV4KpQA