Новини


У Харкові розробили кровоспинний джгут з індикатором часу

22.06.2020

На базі харківського виробничо-комерційного підприємства "Восток-Н", яке спеціалізується на розробці та виготовленні медичного обладнання, створили механічний джгут з індикатором часу для зупинки артеріальної кровотечі. Підтримав розробку бізнесмен Володимир Манукян.

Один з проектувальників, Андрій Ковальов, розповів, що спочатку джгути розроблялися за стандартами НАТО та ЄС для використання військовими при отриманні поранень в умовах бойових дій, а також у надзвичайних ситуаціях.

"Головна особливість нашої розробки в тому, що, якщо людина відпускає рукоять джгута -  стрічка не буде послаблюватися сама по собі і кровотеча не відновиться. Також особливістю є особливі технічні рішення, що дозволяють накладати джгут однією рукою.  А це буває критично важливо, якщо людина накладає джгут самостійно, або втрачає свідомість під час маніпуляцій від больового шоку або втрати крові", - розповів він.

Ковальов додав, що джгути цілком можуть знайти широке застосування і в цивільній медицині. Вони не тільки дозволяють забезпечити рівномірне здавлювання, дозовану компресію на кінцівку, але і не травмують шкіру і тканини.

Від аналогічних виробів його вигідно відрізняє невеликий розмір і те, що всі деталі, які можуть контактувати зі шкірою, покриті пластиком і пом'якшуючими матеріалами. На джгуті є індикатор часу установки зі шкалою на 24 години, а його мінімальна вага та розміри дозволяють покласти його в будь аптечку.

Засновник благодійного фонду "Ренесанс Медико" Володимир Манукян припускає, що поєднання функціональності, якості та ціни джгута зроблять його популярним, як у лікарнях, хірургічних клініках, станціях швидкої і невідкладної медичної допомоги, так і у формуваннях цивільної оборони, при наданні першої медичної допомоги.

"Дуже хотілося б, щоб у наших лікарнях і в аптечках українців з'являлося все більше таких технологічних виробів вітчизняного виробництва, які не поступаються іноземним аналогам, зате набагато доступніші", - зазначив Володимир Манукян.  

 
Джерело: 112.ua